Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Το «κούρεμα» βέβαια στο επιστρεπτέο κομμάτι είναι πάρα πολύ «γενναίο», αλλά παρ’ όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η καθημερινότητα έχει επιστρέψει και οι υποχρεώσεις τρέχουν, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, άλλες ρυθμίσεις οφειλών κ.ά., οποιοδήποτε ποσό επιβαρύνει τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό «φουσκώνει» τον τελικό «λογαριασμό», με όποια αποτελέσματα μπορεί να έχει τόσο στην τσέπη των υπόχρεων και στην αγορά όσο και στα έσοδα του Δημοσίου. Σε λίγες ημέρες πάντως, από τις αρχές Οκτωβρίου, όλοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα ενημερωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.
«Κούρεμα» 5,3 δισ.
Το θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, που «έφτασε η ώρα της εφορίας», είναι ότι η κυβέρνηση, κατανοώντας ακριβώς την οικονομική στενότητα που υπάρχει ακόμη στην αγορά, αλλά και το βουνό υποχρεώσεων που έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι με την επιστροφή στην κανονικότητα, προχώρησε έγκαιρα σε ένα «γενναίο» δώρο προς τους υπόχρεους που συμμετείχαν στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, χαρίζοντάς τους περίπου 5,3 δισ. ευρώ, αφού θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ που ήταν το κονδύλι της κρατικής ενίσχυσης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να «χαρίσει» περί τα δύο τρίτα των εν λόγω δανείων σε περίπου 550.000 επιχειρήσεις, οδηγεί ουσιαστικά στη μείωση των οφειλόμενων ποσών κατά 64%, που γίνονται «μη επιστρεπτέα» και διαγράφονται, ενώ τα υπόλοιπα ποσά που απομένουν είναι και αφορολόγητα.
Επισημαίνεται ότι, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας:
1. για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
2. για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
3. για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση λοιπόν το ανωτέρω καθεστώς που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση υπολογίζεται ότι:
- το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τέταρτο (25%),
- το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τρίτο (33,3%),
- το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Επισημαίνεται ότι για τους κύκλους 1 έως 3 της Επιστρεπτέας, επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους κύκλους 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ισχύει η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021, μια έκπτωση που με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση 79% της οφειλής.
Σε διαφορετική περίπτωση οι υπόχρεοι καλούνται όπως τον Ιανουάριο του 2022 έως και το τέλος του 2026 καταβάλουν το ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις.
Πηγή: naftemporiki